CAMİDE SÜNNET KILINIR MI? HAYIR!

Hadis-i Şerif , Sünnet ve Siyer Hakkında paylaşıma hazırsanız bu forumu kullanmanız gerekiyor

CAMİDE SÜNNET KILINIR MI? HAYIR!

İleti Ebu Huzeyfe » 23:08 18-Ağustos-2009

صَلاَةُ الْمَرْءِ فِي بَيْتِهِ أَفْضَلُ مِنْ صَلاَتِهِ فِي مَسْجِدِي هَذَا إِلاَّ الْمَكْتُوبَةَ

« Kişinin evinde kıldığı namaz, farzlar hariç, benim bu mescidimde kıldığı namazdan daha efdaldir. » Ebu Davud 1044 Sahih bir senetle

Bu konu hakkındaki en açık ve net hadis bu olsa da, Kütüb-ü Sitte'de bu manada onlarca hadis vardır.

Yeryüzünde en sevaplı namaz Mescid-i Haramda (Kabe'de) kılınan namaz olup diğer yerlere (mescidlere) nisbetle 100.000 kat daha fazla sevaptır. Mescid-i Nebevi'de 1.000 kat ve Mescid-i Aksa'da 500 kat daha sevaptır.

Farzlar dışındaki (bir kaç istisna namaz mevcut; teravih, tahıyyet-ül mescid gibi) tüm namazları evde kılmak, Mescid-i Nebevi'de kılmaktan daha sevaptır. Buna revatip (farzlardan önce ve sonra kılınan sünnetler de dahil mi? Evet! Zaten hadisin de sebeb-i vürûdü budur.

Peki, biz neden sünnetleri camide kılarız?

Bunun bir tek cevabı var:

Cahillikten!
Resim HAYAT; İMAN VE CİHAD!
ResimResimResim
Kullanıcı avatarı
Ebu Huzeyfe
Misakonline Yönetim Kurulu

Re: CAMİDE SÜNNET KILINIR MI? HAYIR!

İleti Ebu Huzeyfe » 10:34 30-Mart-2010

Bu konuda epey sahih rivayet var! Ancak ilgisizlik insanı ister istemez endişelendiriyor!

Farzı kılmayan bir toplumla mı muhatabız ki sünnet dikkat bile çekmiyor? diye insan düşünmeden geçemiyor!

Sünneti sünnete göre yaşama derdi olanlara tüm anlatımımız!
ResimResimResim
Kullanıcı avatarı
Ebu Huzeyfe

İleti DarulErkam » 19:47 05-Nisan-2010

Esselamu aleykum

Hocam inşaallah sağlık ve afiyet üzeresinizdir.. Tüm "Misakonline" camiasını can-ı gönülden selamlıyorum.

Aslında burada ki durumu "Hilaf-ı Evla" olarak değerlendirebiliriz. Zira, günümüz dünyasının bizlere empoze etmiş ve dayatmış olduğu sistem maalesef ve maatteessüf bizi bu gibi "Sünnet"lerden alıkoymaktadır. Saat 08:30 gibi saatlarda iş başı ve iş yerlerimizin evlerden uzak olması, günlük 3 vakit yemeğin dayatılması vb. durumlar. Modern çağın bize getirileri ve bizden götürüleridir.

Elbette ki Peygamber efendimizin bu konuda ki tavsiyesi evleviyet bakımından baş-göz üstünedir. Velakin durum ortadadır. Bunlardan da öte işyerlerimizin bir kenarını mescid yapıp, Peygamber efendimizin bu konuda ki tavsiyelerine dolaylı yoldan uymuş olabiliriz. Cemaat ile farz-ı eda edip, işyerlerimiz de sünneti eda edebiliriz..

En doğrusunu ALLAH (c.c.) bilir..

Selam ve dua ile..
"İlahi! Yalancıların ahiretteki yerinden ve gafillerin yüz çevirmesinden sana sığınırım. İlahi! Ariflerin kalpleri sana boyun eğmiş ve müştakların kalpleri seninle dolmuştur. İlahi! Cömertliğinden bana ihsanda bulun, merhametinin örtüsüyle benim kusurlarımı ört, ilahi kereminle beni affet ey merhametlilerin en merhametlisi!" (Fahruddîn er-Râzî, Menâkıbu'l-İmâm eş-Şâfi'î, 311.)
Kullanıcı avatarı
DarulErkam

İleti Ebu Huzeyfe » 05:05 08-Nisan-2010

ve aleykumusselam ve rahmetullah

Evvela sizi yeniden buralarda görmek güzel.

Söyledikleriniz çok doğru!

İslam aynı zamanda bir vâkıâ dini. Yani hayalden çok daha öte gerçeklik dini. Bizim de sabah namazı ve öğle namazının ilk sünnetlerini camide kıldığımız çok oluyor. Sünneti tamamen kaçırmaktansa, camide kılmak elbette evlâ.

Hatta zaman zaman yol üstü uğradığımız camilerde -yola devam edeceğimiz için- ilk ve son sünnetleri de kılıyoruz. Tabii, bu durum sefer halinde değil. Sefer halinde sünnet kılınması taraftarı değilim.

Ancak bizim asıl vurgulamak istediğimiz; imkan varken de sünnetleri camide kılmak sünnetin kendisine ters! Bir sünnet işleyelim derken daha büyük sünnetleri terkediyoruz. Aynı sünneti evde kıldığımız zaman sevabı 1000 kattan daha fazla. Çünkü Mescid-i Nebevi'de kılınan her namaz diğer mescidllerden 1000 kat daha fazla. Böyle bir sevaba kaçırmak için ya cahil -ki çoğunluk bu yüzden yani bilmediğinden kaçırıyor- ya da ahmak olmak lazım. Taassubu ihtimaller içinde saymıyorum, çünkü taassup başlı başına bir hamakattır!

Selam ve Dua ile...
ResimResimResim
Kullanıcı avatarı
Ebu Huzeyfe

İleti A.R » 03:42 14-Nisan-2010

Tek derdimiz bu olsun kardeşim ya..

Kılsınlar da camide kılsınlar yeter ki.

"Cahillikten" çok, şartların getirdiği bir uygulama bu, yoksa çok insan bilir bence.
"Kullandığınız ölçüyle ölçüleceksiniz"

http://yurekyanginlari.blogcu.com/
Kullanıcı avatarı
A.R
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye

İleti ebunaim » 11:47 21-Haziran-2010

Es selamu aleykum,

Ebu Huzeyfe hocam, birde not etmek gerekir ki Turkiye'de maalesef su yer almis uygulama var: Yani ezan okundumu camilerde hemen 5 dakika sureden daha az bir sure sonra farz namaza basliyorlar. Yani demek istedigim misal vermek gerekirse Ogle vaktinde kisi abdest alip 4 rekat oglenin farzindan once ki sunneti evinde kilip, sonra camiye gidip farz namaza ulasmasi imkansidir. Bu hatta camiye yakin oturanlara bile imkansizdir.

Oysa ki diger ulkelerde ezanla kaamet arasi 15-20 dakika veya daha fazla bir sure vardir ki kisi ezani duyunca rahatlikla ugrastigi isi tamamlasin/biraksin, ihtiyacini gidersin, abdest alip evde nafilesini kilip farz namaza yetissin (veya evinde degilse en yakin camiye gidip orda abdest alip nafilesini kilsin, ezanla kaamet arasi dua etsin)

Ves selam
ebunaim
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye

İleti Ebu Huzeyfe » 06:42 22-Haziran-2010

ebunaim yazdı:Es selamu aleykum,

Ebu Huzeyfe hocam, birde not etmek gerekir ki Turkiye'de maalesef su yer almis uygulama var: Yani ezan okundumu camilerde hemen 5 dakika sureden daha az bir sure sonra farz namaza basliyorlar. Yani demek istedigim misal vermek gerekirse Ogle vaktinde kisi abdest alip 4 rekat oglenin farzindan once ki sunneti evinde kilip, sonra camiye gidip farz namaza ulasmasi imkansidir. Bu hatta camiye yakin oturanlara bile imkansizdir.

Oysa ki diger ulkelerde ezanla kaamet arasi 15-20 dakika veya daha fazla bir sure vardir ki kisi ezani duyunca rahatlikla ugrastigi isi tamamlasin/biraksin, ihtiyacini gidersin, abdest alip evde nafilesini kilip farz namaza yetissin (veya evinde degilse en yakin camiye gidip orda abdest alip nafilesini kilsin, ezanla kaamet arasi dua etsin)

Ves selam

ve aleykumusselam Abu Naim kardeşim,

Hadd-i zatında haklısınız ama kısmen haklısınız. Çünkü ilk sünneti etkileyen tek namaz öğle namazıdır. Madem öyledir, o halde öğle namazının ilk sünnetini zarurete binâen camide kılmada bir mahzur yoktur. Peki, öğle namazının son sünneti ve diğer tüm vakitlerin sünnetlerini evimizde kılmaya mani nedir?

Selam ve Dua ile...
ResimResimResim
Kullanıcı avatarı
Ebu Huzeyfe

İleti ebunaim » 15:32 22-Haziran-2010

Ebu Huzeyfe yazdı:ve aleykumusselam Abu Naim kardeşim,

Hadd-i zatında haklısınız ama kısmen haklısınız. Çünkü ilk sünneti etkileyen tek namaz öğle namazıdır. Madem öyledir, o halde öğle namazının ilk sünnetini zarurete binâen camide kılmada bir mahzur yoktur. Peki, öğle namazının son sünneti ve diğer tüm vakitlerin sünnetlerini evimizde kılmaya mani nedir?

Selam ve Dua ile...

Es selamu aleykum Ebu Huzeyfe hoca,

Evde kilmaya hicbir mani yoktur, hatta aksam namazinindan sonra kilinan iki rekatlik sunnet hakkinda bizzat bu evlerin namazi olsun diye rivayet vardir. Birde yatsindan sonra 4 rekat mescidde kilma hakkinda rivayetlere vakif oldum. Allahuahlem.

Ezanla kamet arasindaki sure demek istedigim ezan vakti bildirmek icin mesru olunmustur, oyle ise ezanla kamet arasinda insanlara vakit tanimamak lazim ki hazirlanip (yemegini/isini bitirip, ihtiyacini giderip abdest alip gelsinler) Bu konuda bazi rivayetler vardir:

Câbir (r.a.)'den yapılan rivayette, Resûlüllah (a.s.) Efendi­miz Bilâl'e şöyle buyurmuştur:

"Ezan okuduğun zaman kelimeleri ta­ne tane telâffuz et, uzatılacak yerleri uzat, acele okuyup birbirine karıştırma. İkamet ettiğin zaman biraz acele et, uzatılacak yerleri uzatma... Ezanınla ikametin arasında yemek yemekte olan kimsenin yemeğini yiyip bitirmesi kadar bir süre bulundur..."

Tirmizî bu hadîsi rivayet etmekle beraber zayıf olduğunu söy­lemiş ve "biz bunu ancak Abdülmun'im hadîsinden biliyoruz ki, is­nadı meçhuldür" diye belirtmiştir. Aynı hadîsi Hâkim de tahrîc et­miştir.

Ancak sözü edilen hadîs, Ebû Hüreyre ve Selmân'dan yapılan rivayetler şâhid olarak bulunuyor ki, Ebuşeyh tahrîc etmiştir. Ayrı­ca Abdullah b. Ahmed'in Ubey b. Kâ'b'den rivayet ettiği hadîste şa­hit olarak bulunuyor.

Diyebiliriz ki, şevahid olarak gösterilen hadisler de zayıftır. O bakımdan istidlal ve ihticaca pek uygun sayılmazlar.

Nitekim İbn Battal diyor ki:

"Ezanla ikamet arasında bir süre koymanın belli bir sınırı yoktur. Vaktin iyice girmesi ve namaz kılacak cemaatin toplanması söz konusudur. Bu da, ezanı tane tane, uzatılacak yerleri uzatarak kılmaya, ikameti seri okumaya delâlet eder. Çünkü ezandan maksat, uzakta bulunanlara vaktin girdiğini duyurmaktır. O halde onların hazırlanıp gelmesini beklemek en uy­gun süredir.

(Fethülallâm Li-Şerhi Bülûgî'l-merâm: 1/94'den özetlenerek)

Bu suan ki Turkiyedeki uygulamada imkansiz. Ilk sunnetti etkileyen birde Ikindiden once kilinabilen 4 rekat gayri muekked sunnet vardir. Tabi birde iki rekatlik sabah namaznin sunneti vardir. Ayrica her ezanla kamet arsinda bir namaz vardir hadisi isiginda yatsindan once de en azindan 2 rekat nafile vardir demek. Hatta hanefiler haric diger mezheplere gore aksamdan da once mescidde hafif iki rekat kilmak mendubtur, ki buharideki sahih hadis bunun delilidir.

İshak b. Mansur diyor ki:

"Ahmed b. Hanbel'i gördüm, akşam namazı için geldi ve saf yerine kadar yürüdü, o sırada müez­zin de ikamet etmeye başlayınca İmam Ahmed oturdu."

Ayrıca İmam Ahmed'in şöyle dediği rivayet edilmiştir:

"Akşam ezanı okununca kişinin iki rekât namaz kılacak kadar bir süre otur­ması müstehabdır." Bunun üzerine biri ona:

"Neye dayanarak böyle diyorsunuz?" diye sorunca, şu cevabı vermiştir:

"Enes ve başka sahabinin hadîsinden... Rasûlüllah'ın (a.s.) ashabı, müezzin ezan okuyunca Mescid'deki sütunlara doğru yürürler ve iki rek'ât namaz kılarlardı. Hem ezan, vakti bildirmek için meşru kılınmıştır. O tak­dirde halkın namaza yetişmesi için bir süre beklenir."

(el-Muğnî, ezan: 1/412.)

Not: Yukardaki butun alintilar Celal Yildirim'in Kaynaklariyla Ahkam Hadisleri eserinden alinmistir.
ebunaim
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye

İleti yakuti » 23:40 24-Haziran-2010

Günümüz şartlatrında bu sünnetin uygulanbilirliği ancak, çok kısıtlı olabilir. Serbest Meslek sahibi veya tacir olan müslümanın işyeri, evi ve camisi evine çok yakın olacak ki, böyle bir sünneti işleyebilme şansı olabilsin. Başka türlü asla mümkün değildir. Rabbimizi bizlerin iradesi dışında oluşan durumlardan hiç kimseyi suale çekmeyecektir. Kaldı ki, burada işlenmesi istenen de sünnet-i seniyyedir. Bugünün müslümanları farzları dahi ya hiç yapmamakta veya yarım yamalak bir eda ile yerine getirmektyedirler. Bu can alıcı husus oratda iken "Efendim, sünnetler neden evde eda edilmiyor?" gibi müslümanalrın problemleriyle uzaktan-yakından bir ilgisi olmayan bir konuyu gündeme taşırsanız bu hüsn-ü niyet olgusuyla bağdaşmaz diyorum. Konuştukalrımıza çok dikkat etmeliyiz çooooook !
yakuti

Hadis-i Şerif ,Sünnet-i Nebevi ve Siyer

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir